top of page

DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ KATAR'a 

MOUAWAD'ın GÜCÜYLE AÇILIN

Yabancı işçiler ve göçmenlerle birlikte nüfusu 2.5 milyon kişiye yaklaşan Katar'da başta altyapı, teknoloji, gıda, sağlık, makine/ekipman ve savunma olmak üzere hemen her sektör için cazip iş fırsatları var. Gıda ihtiyacının yüzde 90'ının yurt dışından karşılayan Katar, düşen petrol fiyatlarına rağmen Fifa Dünya Kupası ve 2030 Milli Vizyonu programları dolayısıyla yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.  

Küresel yatırımlar konusunda

Körfez'in en hızlısı

Küresel yatırımları 348 milyar dolara ulaşan Katar'ın lüks tüketim zinciri Harrods ve dünyanın ikinci en büyük süpermarket zinciri Sainsbury'den, Volkswagen ve New York Empire State binasının çoğunluk hisselerine, Barclays Plc, Credit Suisse Group ve Deutsche Bank AG gibi dünyanın en önemli bankalarından, Hollywood'un en büyük film yapım şirketlerinden Miramax'a, Türkiye'de Digiturk, Boyner, Finansbank ve Banvit'e kadar oldukça önemli bir çok deniz aşırı yatırımı bulunuyor. 

2022 Fifa World Cup & National Vision 2030

2022 Fifa Dünya Kupası'na hazırlanan ve 'Milli Vizyon 2030' ile ekonomik ve sosyal alanda büyük bir dönüşüm hamlesi başlatan Katar, bu dev hedeflerle sadece geçtiğimiz yıl 30 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirdi. ülkede, 5 yıl içinde 243 milyar dolarlık 231 mega proje hayata geçecek.

MALL OF QATAR

Doha'da yapılmakta olan alışveriş merkezi 50 futbol sahası büyüklüğünde.

DOHA METROSU

3 katlı, dünyanın en gelişmiş raylı sistemi. Guinness Rekoru için başvuru yapıldı.

DOHA EKSPRES OTOYOLU

8.500 kilometre uzunluğunda, 4 katlı. Yatırım maliyeti 8.1 milyar dolar.

YENİ DOHA LİMANI

2 milyon metrekare genişliğinde, yatırım maliyeti 7.4 milyar dolar. 

LUSAIL CITY

Barwa'nın 4 ada, 19 mahalleden oluşan, 200 bin kişilik, 45 milyar dolarlık mix konut projesi.

En Zengin Ülke, En Varlıklı Bireysel Yatırımcı

Geçtiğimiz yıl bireylerin kişisel servetlerinin yüzde 7 büyüdüğü dünyanın en zengin ülkesi Katar, kişi başı 129.726 dolar gelirle, kendisinden sonra gelen Lüksemburg'a 20.000 dolar fark atıyor. 

 

Her beş vatandaşından birinin 1 milyon doların üstünde servete sahip olduğu ülke, 100 milyon dolar ve üzeri varlığı olan ultra zengin kişi sayısı açısından da dünya dördüncüsü.

Küresel gayrimenkul yatırımlarında Körfez'in bir numarası olan Katar'ın 2017 sonu itibariyle sadece İngiltere'deki yatırımları 51 milyar dolara ulaştı. 

Sanat Ülkesi Katar

Katar teknoloji ve eğitimde olduğu gibi, kültür sanat alanında da önemli atılımlar yapıyor. Katar emirinin kız kardeşi Sheikha al-Mayassa bint Hamad bin Halifa al-Tani, yöneticisi olduğu Katar Müzeler Başkanlığı kapsamındaki faaliyetleriyle, ülkenin müzecilik konusunda da dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alması için çaba gösteriyor. 

 

Andy Warhol, Mark Rothko, Paul Gauguin ve Paul Cézanne gibi dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ressamlarının en iyi eserleri Katar devlet koleksiyonunda bulunuyor. 2008'de Doha'da açılan İslam Eserleri Müzesinde günümüz eserlerini olduğu kadar, 1400 yıl öncesine ait eserleri de bulmak mümkün.

Ülkedeki en ilgi çekici eserlerden İsveçli sanatçı Urs Fischer'e ait 7 metrelik Kuzu-Ayı bronz heykel yaklaşık 20 ton ağırlığında ve Doha Hamad Havalimanında sergileniyor.

İnci Ülkesi Katar

Katar'ın aynı zamanda simgesi de olan inci, petrolden önce ülke ekonomisini ayakta tutan en önemli gelir kaynağıydı. Katarlı balıkadamlar, yaz ayları boyunca 2 metreden 40 metreye kadar dalıp dünyanın en güzel incilerini avlıyorlardı. 1930'lu yıllarda petrolün keşfini Japon işadamlarının kültür incisini keşfi takip edince, inci avı giderek önemini yitirdi. 

 

 

Katar kıyıları, akvaryum kadar temiz denizi, emsali olmayan reefleri ve mercanları ile son derece cazip bir dalış vaadediyor. Yaklaşık 81 dalış bölgesinin bulunduğu kıyılar, tüm dünyadan balıkadamlar tarafından gösterilen yoğun ilgiyle son yıllarda ülke turizminin göz bebeği haline geldi. 

bottom of page